Minns du råmanuset jag skrev bas ass-snabbt?
Bra, för det vill inte jag göra.
Det här inlägget handlar om att nyktra till.

Det fanns en tid när vuxna berättade historier för barn i uppfostrande syfte, för att lära dem skilja rätt från fel och bra från dåligt.
Nu har vi Ex on the Beach och Lyxfällan.
Men, tro mig, det finns trots det tillfällen när man behöver ikläda sig rollen som en vuxen från förr i tiden med ett och annat att lära ut. Det här är ett sådant tillfälle. Jag måste nämligen berätta för dig, mitt barn, hur illa det kan gå om du planerar saker och ting för ingående. Som bokmanus till exempel. Och presentationer av dig själv.

För många år sedan gick jag en kurs via jobbet för att lära mig mer om att arbeta i bolagsstyrelse. Vi var sextio deltagare, okända för varandra, så allt inleddes med en presentationsrunda. Jag planerade att berätta vad jag hette, var jag jobbade och med vad … och så ville jag nämna att det var trist att den del av tidningsbranschen jag då sysslade med – taltidningen för personer med synnedsättning – inte fick så stort fokus på tidningshusen. Som person femtio i presentationslistan hann jag öva många gånger i huvudet innan det var min tur.
”Hej, jag heter Marie och jobbar på Folkbladet i Västerbotten. Jag är ansvarig för taltidningen, men den skiter jag i.”
Sedan var det nästa person.
Jag satte mig kallsvettig ner på min plats. Men den skiter jag i?!
På lunchen hörde jag två personer säga; den skulle man ju inte vilja prenumerera på direkt. Nej, tänkte jag, man skulle väl inte det.
Med blossande kinder tog jag min tillflykt till ett bord bakom en lika deppig yuccapalm.
Denna lunch gick också till historien som lunchen när jag för första gången åt stora cocktail-kapris (fy fan). Jag tuggade i mig kapris efter kapris för att lura mig själv att jag mådde illa av synnerligen äcklig fröväxt snarare än skam.

Vilken tur att jag planerade vad jag skulle säga och övade i huvudet, för det blev ju verkligen jättebra.

Detta leder mig osökt in på ämnet för detta inlägg. Mitt bad ass-snabbt skriva manus.
För inte jättelänge sedan hade jag hittat den ultimata formeln för att skriva synopsis, komplett med kapitel och cliffhangers. Hej vad det gick! Som en fest. En fest där jag drack för mycket, har det visa sig. Visserligen var det en riktigt god whisky, men den gjorde mig snurrig.
Det fantastiska var att jag också hade hittat den ultimata formeln för att skriva råmanus, komplett med tidtagning och ordräkning. Hej vad det gick! Som en dans. En dans som ägde rum i nattmössan, har det visat sig. Visserligen en mjuk och skön sådan, men dock en nattmössa.

Jag är en person med hög arbetskapacitet, alltså en sådan som i mötet med behandlaren på stressrehabiliteringen får veta att hon är en ”solklar A-personlighet”. Detta meddelas med ledsna beklagande ögon, så jag förstår att det är allvarligt och möjligtvis kroniskt.
Jag skyller på A och då måste jag berätta B, nämligen att jag resonerade som så att jag bara behövde lista ut hur jag skulle effektivisera skrivandet, då skulle jag på snabbast möjliga vis kunna spotta ur mig ett gäng manus på kort tid.
Sagt och gjort. Jag tog de kvalitéer som gagnat mig i yrkeslivet – helikopterperspektiv, planeringsförmåga och noggrannhet – och skapade ett odjur.
Det tog mig nittiofem timmar fördelat på fyrtiotvå dagar spridda över fjorton veckor att dra på mig det obehag som är det första utkastet av mitt nya manus.
Jag vet inte riktigt vad som hänt här, skrev en testläsare som känner mitt skrivande väl. När jag hade gått igenom kritiken stod det klart att jag uppenbarligen inte heller visste det.
Vad var då känslan när solen gick upp och befriade mig från tre månader av mörker?
Det ska jag berätta, utan att försköna. Det kändes som om jag hade varit konstant berusad i nittiofem timmar fördelat på fyrtiotvå dagar spridda över fjorton veckor och nu började nyktra till.
Insikterna om vad jag hade ställt till med sköljde över mig som bakfylleångest. En aggressiv striptease i självscanningskassan på Ica? Stal jag ett barns unika idé och drog som en löning? Spikade jag upp det gröna gräset på grisen i säcken när jag köpte ån efter vatten?
Jag begriper inte själv hur min relationsromanidé med spänningsinslag så fullkomligt spårade ur till ett relationsspänningsskräck-debacle. Berättelsen hade twister på psykedelisk substans inkastade som smällare i en brevlåda av en panikslagen (men också upphetsad) tioåring på Valborgsmässoafton.

Vem ska jag då skylla på? Någon måste faktiskt ta ansvar för detta!
Vänta!
Jag är strax tillbaka.
Sådär, jag tog mig en välbehövlig titt i spegeln.

Min initiala lycka över METODEN var så förskottsutkvitterad att jag inte har råd med mer eufori förrän tidigast i september 2023.

Jag kan konstatera att de där ultimata formlerna för än det ena och än det andra inte fungerade för mig. Ja, det gick bad ass-snabbt att skriva råmanuset och ja, det blev ett asshole-dåligt första utkast av det hela.
Det blev så dåligt att det inte kan bli mycket mer än en lärdom. För mig, alltså, för någon annan fungerar det kanske jättebra.
Nu återgår jag till den både beprövade och fungerande metoden som jag hädanefter kommer att dyrka och inga andra gudar hava jämte. Skriv om, skriv om igen. Tusen gånger, tills det duger. Punkt.

Den här lilla berättelsen, min skrivande vän, är varför du alltid ska låta någon annan läsa det du skriver, för i förhållande till våra manus är vi alltid lite, lite fulla.

Överlevde jag då bolagsstyrelsekursen efter min pinsamma presentation? Självklart. Med mig fick jag dessutom en historia att berätta.
En rädsla som många av oss kämpar med är den som handlar om att misslyckas. Någonstans på livets väg blev det fult och fyllt av skam att göra bort sig. Men att våga innebär oundvikligen en risk. Det kan gå snett och bli dåligt. Det kan också bli bra.
Det här med att skriva är att ta en risk. För varje utkast som ska testläsas och varje färdigt manus som ska till förlag accepterar vi ett eventuellt (med största sannolikhet) misslyckande. Men inte bara det. Vi som vågar har också chansen att nå dit vi vill. Det är en klyscha men ack så sant, för den som ingenting vågar, vinner heller inte.

Vilka tankar har du kring detta med att misslyckas?

Sist, men verkligen inte minst vill jag gratulera bloggkollegan Sara, som inte oväntat nämner ordet utgivning på sin blogg En chicklit blir till. Hon vågade! Jag ser och lär. Följ på Instagram också, @enchicklitblirtill. Missa inte hennes spännande resa, heja Sara!

Jag önskar dig som läst denna drapa en synnerligen fin skrivlivsvecka ❤

/ Marie, mittskrivliv@gmail.com

Annonser