Skrivet må leva sitt eget liv.
Men ihop med kroppen sitter det ofrånkomligen.
Sömn, mat och motion = kreativ prestation.


I början av 2000-talet bevakade jag som reporter en skogsbrand i Västerbottens obygd. Resan blev längre än jag räknat med och bensinen tog slut. Jag hade varken kort eller pengar med mig, enbart en trött fotograf som i bästa fall skulle inbringa en femtiolapp vid snabb försäljning.
Det här var förr i tiden, det är viktigt att känna till. För er som inte var med då – när hela byar uppfostrade barnen och ingen låste sin dörr – så kan jag berätta att det gick att be närmaste lanthandel om trettio liter bensin, mot löfte om att betala senare.
På väg ut ur butiken skickade fotografen i väg en zoomobjektivsarm och högg en chokladbit som även den fick tummen upp av personalen.
Men kom igen! Nog för att det är jobbigt att vara godissugen, men snaska på tidningens kredit?

Vad har då detta med någonting alls att göra?
Vi hade inte ätit lunch. Det inte bara hör till historien, det är historien, och fotografen var på gränsen till tårar av lågt blodsocker.

En gång åt jag faktiskt lunch på jobbet, i en bilkö på väg från Åsele. Bilköande i just Åsele är en stressfaktor i sig eftersom det händer i samband med marknaden och aldrig annars. Man blir förbannad.
Den rekommenderade hanteringen är att trycka i sig äppelmunkar som om de är på väg att sluta tillverkas. Jag vill minnas att jag och fotografen delade på tio stycken i något slags 60/40-upplägg (jag vann).
Vi var i ärlighetens namn lite chockade efteråt. Vad hände? Lägg på det sjutton mil, vaggad i bil, och sedan ett antal timmar för att randa ut texter på redaktionen.

Tro mig, det gick fint. I många år.
Häri ligger kruxet.

För mig var det länge vardag att inte ta så allvarligt på lull-lullet kring sömn, kost, motion. Äsch bara! Jobba på osunt sätt i en osund miljö? Gärna! Att cellerna gick omkring i kroppen och muttrade som rumpnissar var inte konstigt, det var bara tur att de aldrig kom till oj, nu blev det kväller … voffer då, då?
Varför höll jag på så? Jo, för att det gick, jag fick en kick av att maxa min prestation och – inte minst – för att jag inte visste bättre. Jag pratar alltså om förr i tiden, ni minns tiden när hela byar låste sina barn och uppfostrade dörrar?
Det skulle dröja många år innan jag tvingades kopplade samman sömn, mat och motion med fysisk och mental energi.

Människor är väldigt noga med att tanka bilen med rätt drivmedel. Ingen fyller en dieselbil med nittiofemoktanig bensin och hoppsastegar in på macken för att betala.
Nu kanaliserar jag dietist på besök i mellanstadieklass; mat är bensin för kroppen och hjärnan. Rätt bensin/mat är en förutsättning för att motorn/kroppen ska prestera och ta oss dit vi ska.
Det gäller för min del i både livet och skrivlivet.

Sömn. Kost. Motion. Skärpa. Kreativitet.

Har jag en mental svacka vet jag var jag ska leta både orsak och lösning.
Därför är sömn, bra frukost, lunchlåda, mellanmål, middag och regelbundna promenader viktiga. Inget trestegshopp över sömnen eller kast med liten frukosttallrik. Tyvärr inga äppelmunksluncher heller 😢

För vissa av oss är det faktiskt hög tid att fundera över hur vi ska hålla, både när det gäller skrivlivet och livet i stort.
Det finns många sätt att ta hand om sin kropp och sin hjärna. Författaren Jenny Eriksson har exempelvis kört en pedagogisk serie om yoga på sin blogg. Jag fick även en spännande länk för ett tag sedan av Eva efter ett trevligt kommentarsfältssamtal om kost och socker. Läs även hennes inlägg om boken Smarta sötsaker och intervjun med författaren Ulrika Hoffer.

Tillräckligt med sömn, bra mat och regelbunden rörelse, inklusive en minut jogging i huset varje halvtimme vid datorsittande, ser fånigt ut men ger extra energi.
Det är mina tips för ett bra skrivliv. Dela gärna med dig av dina!

I övrigt har jag fått svar av en av agenturerna gällande manuset jag skickade dem. Tack men nej tack. De bjussade i alla fall på en uppräkning av sju andra rekommenderade agenturer. Hoppas ditt manus passar någon av dessa!
Tyvärr ingen lyxig feedback.
Jag kan konstatera att det här med att bli standardrefuserad fortfarande inte svider och kanske måste jag acceptera att jag varken kan fira eller sörja?
Kan bara ta nya tag. Det är inte det sämsta.

Hur hanterar du refuseringar (eller motsvarande motgång i livet) och vad gör du av dem?

Vill också passa på att tipsa om en ny blogg, Anna Bågstams, känd från Debutantbloggen 2017 (du vet hon med rosa hår och revben i kylen som stalkar sig själv via sms?) Hennes nya bok Ögonvittnet kommer för övrigt ut på Norstedts i april.

Tack för att du läste, jag önskar dig en fortsatt fin skrivvecka ❤

/ Marie, mittskrivliv@gmail.com

Annonser